Emzirme, anne ve bebeği arasında güçlü bir bağ oluşturan güzel ve hayati bir deneyimdir. Bununla birlikte, bazı anneler yeterli süt üretimi söz konusu olduğunda zorluklarla karşılaşabilir. Düşük süt tedarikinin çeşitli nedenleri olsa da, anne sütü üretimini artırmanın doğal yolları vardır ve bunlardan biri anne sütü arttırıcıların kullanılmasıdır. Bu blog yazısında, bazı etkili doğal anne sütünü arttırıcıları keşfedeceğiz ve annelerin emzirme yolculuklarını optimize etmelerine nasıl yardımcı olabileceklerini tartışacağız.
Anne sütü, büyüme ve gelişmelerini destekleyen temel antikorları, enzimleri ve besinleri sağlayan bebekler için mükemmel bir beslenme kaynağıdır. Arz ve talep mekanizması, bol miktarda süt arzını sürdürmek için çok önemlidir. Bebek ne kadar çok emerse, annenin vücudu o kadar çok süt üretir. Bununla birlikte, bazı anneler yetersiz bez dokusu, hormonal dengesizlikler, stres veya etkisiz emzirme gibi zorluklar yaşayabilir ve bu da süt üretiminin azalmasına neden olabilir.
Çemen Otu: Çemen otu, yüzyıllardır süt üretimini teşvik etmek için kullanılan iyi bilinen bir bitkidir. Süt üretimini uyaran ve östrojen hormonunu taklit eden bileşikler içerir. Çemen otu kapsül şeklinde alınabilir, çay olarak demlenebilir veya yemeklerde kullanılabilir. Çemenin herkes için uygun olmayabileceğini ve özellikle diyabet veya astımı olanlar için kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanın tavsiye edildiğini unutmamak önemlidir.
Rezene: Rezene tohumları uzun süredir laktasyonu teşvik eden bir madde olan galaktagog olarak kullanılmaktadır. Rezene, süt üretimini uyarabilen fitoöstrojenler ve uçucu yağlar içerir. Sütü arttırmak için çay olarak tüketilebilir veya yemeklere eklenebilir.
Devedikeni: Kutsanmış devedikeni, süt üretimini artırmak için yaygın olarak kullanılan başka bir bitkidir. Süt üretiminden sorumlu hormon olan prolaktin salınımını uyardığına inanılmaktadır. Çemen otu gibi mübarek devedikeni de kapsül şeklinde alınabilir veya çay olarak demlenebilir. Bazı kişilerin bir yan etki olarak gastrointestinal rahatsızlık yaşayabileceğini belirtmekte fayda var, bu nedenle vücudunuzun tepkisini izlemek önemlidir.
Yulaf ezmesi:Yulaf sadece sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı seçeneği değil, aynı zamanda süt üretimini artırmaya da yardımcı olabilir. Yulaf, prolaktin seviyelerini artırabilen ve süt üretimini artırabilen beta-glukan içerir. Yulaf ezmesini günlük diyetinize dahil etmek, ister sıcak bir yulaf lapası kasesi olarak, ister emzirme kurabiyelerinin bir bileşeni olarak, faydalı olabilir.
Arpa: Arpa, yüzyıllardır süt üretimini artırmak için kullanılan bir tahıldır. Yulafa benzer beta-glukan içerir ve prolaktin seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Arpa, sıcak bir içecek olarak tüketilebileceği gibi çorba ve yemeklere eklenebilir.
Doğal anne sütünü arttırıcı maddeleri rutininize dahil etmenin yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi “Moleküler Üretim” ve “Fonksiyonel Ürün Üretim” tesislerinde Good Food için; alanında uzman kişilerce hazırlanmış anne sütü arttırıcı, tamamen doğal, bitkisel içerikli, modern gıda teknolojileri ile geleneksel mutfağın harmanlanması sonucu fonksiyonel ve el yapımı özelliği taşıyan Good Food Anne Sütü Arttırıcı Granolaları deneyebilirsiniz.